Pink Slip parties

27072009147

Als we de voorspellingen van het CPB (Het Centraal Plan Bureau)  mogen geloven dan komen er de komende 12 maanden bijna 400.000 extra werklozen bij in Nederland. We gaan terug naar het niveau van begin jaren ’80. Bijna 10% van de beroepsbevolking dwz bijna 750.000 werklozen.

Zie hieronder de laatse raming van het CPB d.d. 16 juni 2009:

De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4¾%. Voor volgend jaar is een afname van het BBP voorzien van ½%. Met name de uitvoer krijgt dit jaar rake klappen, omdat de relevante wereldhandel in de raming met een niet eerder vertoonde 15¼% terugvalt. Maar ook consumenten geven beduidend minder uit dan vorig jaar. De scherp terugvallende productie gaat onherroepelijk gepaard met een fors oplopende werkloosheid. Deze komt volgens de huidige prognose uit op gemiddeld 5½% in 2009 en stijgt volgend jaar snel verder tot 9½%. De overheid schrijft dit en komend jaar dieprode cijfers, met begrotingstekorten van respectievelijk 4,1 en 6,7% BBP.

Dat is voor de meeste betrokkenen natuurlijk heel vervelend om maar eens een understatement te gebruiken. Maar zoals vaker is “de een zijn dood de ander zijn brood…..”

Het doet me me terug denken aan 2001 Silicon Valley waar na de eerste Internet crash de faillissementen ook met bosjes dagelijks werden aangekondigd en op Ebay heel veel lease porsches en design kantoorinrichtingen te koop werden aangeboden. Als je in Amerika wordt ontslagen ontvang je als bewijs een zgn. Pink Slip , een papiertje waarmee je tijdelijk een beperkte uitkering kunt aanvragen. Binnen no-time hadden toen een aantal ondernemers overigens Pink Slip parties georganiseerd waar je entreebewijs je Pink Slip was. Aangezien destijds met name zeer hoog opgeleide jonge internetondernemers op straat kwamen te staan die op de lange termijn nog steeds goede uitzichten hadden op de arbeidsmarkt werden die parties de meest gewilde single feesten in San Fransisco.  Uiteraard gesponsord door allerlei hippe kleding merken, nieuwe drankjes en recruiters.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: