Eco toerisme bestaat niet….

img_1905

We hebben de afgelopen weken rondgetrokken in een 4WD met tent op het dak door het zuidereiland van Nieuw Zeeland. Omgeven door prachtige ongerepte natuur op het eerste gezicht, maar het werd steeds duidelijker dat we niet de enige toeristen waren die oprecht de beste bedoelingen hadden om voorzichtig met de natuur om te gaan.

We hebben uiteraard op Eco toiletten gezeten ( een ouderwets gat in de grond ) en ons eigen afval meegenomen van de beschermde plekken terug naar de bewoonde wereld. Maar we rijden wel op diesel en zijn hier met het vliegtuig gekomen.

Het sterk groeiende toerisme in NZ laat zijn sporen na. De watertaxi’s in het Abel Tasman National Park varen ook nog niet op zonne- of wind energie ( dat heet zeilen overigens ….) maar ze schermen wel net als de de meeste toerischtische trekpleisters met eco friendly.

Een voorbeeld hoe commercieel misbruik van het woordje eco ook hier voorzichtig zijn intrede doet zagen we bij Farewell Spit (het meest noordelijke puntje van het zuidereiland en een beschermd vogel- natuurreservaat) Voor een gedeelte vrij gegeven voor wandelaars, maar helaas ook vrijgegeven voor zgn. eco-bussen/touringcars. Ze rijden weliswaar op bio-brandstof maar verstoren de natuur met hun lawaai natuurlijk enorm. Daarnaast zijn de passagiers van dit soort bussen op een of andere manier nu juist anders dan de wandelaars en vervuilen zij dus juist wel plasticzakken en ander afval dat stukje natuur.

Ik wantrouw voortaan dit soort eco-claims en scherm zelf in ieder geval niet meer dat ik zo goed en verantwoord bezig ben.

img_1978

N.B. Een tip met dubbele moraal :

Ga snel naar Nieuw Zeeland voor het te laat is en ga niet alleen in het peak season jan-maart.

N.B. 75% van alle toeristen gaat in deze 3 maanden !!!

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: