makelaars in crisis !

img_1715

Ook hier in Nieuw Zeeland is het crisis in de real estate business. ( De grootste keten van makelaars hier is LJ Hooker ! ….grappige naam ) 

Het lijkt wel of de helft van alle huizen hier te koop staat. Van alle vakantiewoningen staat volgens mij bijna 100%  te koop. Dat klinkt geweldig maar er wordt nagenoeg niets verkocht.

Niet alleen de huiseigenaren ( de rente is juist zo laag ? ) en de banken ( zijn alle hypotheken plotseling risicovol ? ) zitten in de problemen, ook de meeste makelaars.

Mensen verkopen hun huis liever niet op dit moment tenzij ze gedwongen worden. Daarnaast levert alles wat er te koop staat minder op dan gepland en staat alles zoals gezegd  veel langer te koop.  Mensen bewegen minder. Dat geldt overigens ook voor banen. Liever geen risisco met proeftijd of tijdelijke kontrakten. Daarom zijn er ook weer minder mensen die uberhaupt een hypotheek kunnen krijgen en zo belanden we nu precies in een negatieve spiraal.

Aangezien wereldwijd door de komst van sites zoals Funda en Jaap de makelaars met name verdienen aan de verkoop-advieskant en nauwelijks nog aan de aankoop-advieskant staan de inkomsten al lange tijd onder druk. Nu door de crisis ook het aankoopadvies naar een vast (laag !) tarief lijkt te gaan en daarnaast de omzet met vertraging binnenkomt is mijn voorspelling dat er binnenkort heel wat Vespa’s te koop staan op Markplaats

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: