walvisverbod ja of nee ?

img_1394

Als je in Auckland rondloopt voel je eigenlijk onmiddelijk dat er iets bijzonders is. Kiwi’s ( zo noemen inwoners van New Zealand zichzelf) zijn open, vriendelijk  maar zeer direct. Hun politiek is er een van democratie met aanzienlijk minder compromissen zoals wij dat in Nederland kennen. Dat geldt ook voor hun buitenlandse politiek.

Japan is inmiddels een van de belangrijkste exportlanden voor New Zealand maar in de disussie over het verbod op de walvisjacht neemt NZ geen blad voor de mond.

99% van de bevolking is fel voorstander van een verbod en de regering is daarover ook zeer duidelijk . Toch ziet de regering dat in de jarenlange internationale discussie over dit onderwerp je met Japan moet praten en niet tegen Japan.

Voorpagina-artikel van de NZHerald afgelopen week laat zien dat Japan een voorstel heeft gedaan aan de IWC  (international whaling comittee) om voor zgn. scientific research meer in de noordelijke zeeen te vissen ipv dichtbij de zuidelijke Pacific ( lees: Auckland is thuishaven van Greenpeace voor de Pacific ) De reactie van de regering van New Zealand is dat ze het niet als een oplossing zien maar er naar zullen kijken. 

Dat is nogal een verschil met de actie van precies 2 jaar geleden waarbij het NZ ministerie van defensie beelden in de openbaarheid bracht waarop duidelijk te zien is dat er sprake is van een grote vloot met Japanse Walvisvaarders ipv een enkel research schip. Een duidelijke stellingname die zelfs Greenpeace destijds positief heeft verbaasd. Het heeft het overleg met Japan toen geen goed gedaan (dat is een understatement)  maar het is wel fijn als de overheid het gevoel van de bevolking zo duidelijk naar buiten brengt. Wat is wijsheid ?

Ik zie het Balkende nog niet doen in ieder geval…..

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: