Joop is goed bezig

Nederland gaat in groten getale naar musicals. Ondanks prijzen die er niet om liegen – 50 euro voor een kaartje ben je al gauw kwijt – schommelen de bezoekcijfers momenteel rond de 3,2 miljoen per jaar.

,,Waarvan 2,2 miljoen bij ons,’’ laat Van Lambaart (directeur van Joop van de Ende Theaterproducties) niet na te melden in een interview in het AD. En van zoiets als musicalmoeheid is geen sprake: ,,Zolang ik me kan herinneren, trekken wij binnen ons bedrijf elk jaar 8 tot 10 procent meer bezoekers. Dit seizoen verwachten we zelfs een groei van ruim 15 procent. Meer dan drie miljoen musicalbezoekers op een bevolking van 16 miljoen mensen: dat kom je nergens ter wereld tegen.”

In Amsterdam wordt sinds een aantal maanden gebouwd aan een nieuw theater aan de Marnixstraat. Elke dag fiets ik er langs. De bioscopen Cinerama en Calypso worden samengevoegd met het Nieuwe de la Mar theater zodat er een groot complex ontstaat met de naam Nieuwe de la Mar Theaters. Alles zal betaald worden door de Van den Ende Foundation. ‘Ons gebouw voor de stad’ zegt Van den Ende glunderend. De eerste bouwplannen, kosten 20 miljoen euro, werden niet geschikt bevonden. Over het huidige plan is iedereen enthousiast, alleen valt het met 45 miljoen anderhalf keer duurder uit. Het complex wordt drastisch verbouwd: zo komt er een glazen gevel aan de kant van de Marnixstraat, zodat vanaf buiten het bewegende publiek te zien is. Het nieuwe theater krijgt twee zalen, een met 600 en een met 850 stoelen. Eind dit jaar open is nog steeds de planning.

Mij krijg je niet snel naar een musical, maar zolang de overheid een ondoorzichtig subsidie beleid heeft op basis van vriendjespoltiek, gestoeld op verkeerd salonsocialisme en uitgevoerd door grachtengordel intellectuelen die elkaar de bal toe spelen applaudiseer ik HEEL HARD voor mannen zoals Joop. Sorry ik bedoel natuurlijk meneer van den Ende.

Advertisements

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: